Alternativ, jeg? Man må ikke være hippie for å nyte godt av yoga og meditasjon:-)

I have recently started a collaboration with a new online magazine for women, http://www.iknowthatmagazine.com. This article was just posted there, and is for my Norwegian readers.

Alternativ, jeg?

Må man ikke være myk for å gjøre yoga? Alternativ for å meditere? Forskes det på slikt, altså?
 
Det er mange tanker om hva yoga og meditasjon er. Og det er jammen ikke rart, for yoga og meditasjon er så mye! Jeg var også en av de som sa at jeg ikke kunne gjøre yoga, for jeg var jo så stiv. Arveanlegg og mye løping som ung gjorde at jeg vanskelig kunne bøye meg i andre retninger enn fremover, og knapt nok det. Så feil jeg skulle ta.
 
Jeg tror at mange her i Norge fremdeles er påvirket av bilder av folk som startet opp med yoga på 70-tallet. Dette var de alternative, de som gikk i tog mot krig, de som brukte kun økologisk bomull og gjerne gikk barbente hele tiden. De som var litt “spesielle”, og ville endre verden. 
Noen har kommet over barrieren det er å tro at yoga og meditasjon er noe for de helt spesielle, og opplevd yoga på et treningssenter, og hevder at yoga er verdens beste “treningsform”. 
 
Sannheten ligger nok et sted midt imellom.
Image
 
Jeg startet selv med yoga i det små, lærte av venner og gjorde det på kjøkkengulvet. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle starte å meditere, men siden jeg var i en livskrise og opplevde å være i en depresjon, visst jeg at jeg måtte gjøre noe. Så jeg begynte å sitte stille to minutter hver morgen. Tankene svirret rundt som de aldri har gjort før, og jeg tenkte, som de fleste gjør, “jeg vil aldri kunne meditere”. Men jeg ville liksom ikke gi meg, for jeg ville føle meg bedre. Så jeg fortsatte, til tross for ubehaget. Og sakte, men sikkert, fant jeg de stille øyeblikkene. Ro. Stillhet fra plagende tanker. Rolige følelser. Gladere tanker.
 
Jeg har aldri sett på meg selv som spesielt alternativ, selv om jeg er åpen for at mange ting ikke er som vi alltid har trodd. Da jeg studerte i Kanada, fikk jeg støtte i mine opplevelser. Først, så fant jeg et yogastudio der jeg virkelig trivdes, og som var overfylt av folk av alle typer. Studioet lå i sentrum, og det var helt vanlig at dresskledde menn kom i lunsjen for en økt med yoga, for så å fortsette arbeidsdagen igjen. Og ja, mange menn! De fleste av mine yogalærere var menn. Faktisk, så er de fleste av de store yogalærere i India menn.
Siden fikk jeg på mitt masterstudie, muligheten til å undersøke hvordan Mindfulness (meditasjon og yoga) påvirker vanlige menneskers fysiske og psykiske helse. Jeg ble faktisk overrasket over hvor mye forskning det er gjort på dette i løpet av de siste årene.
 
Yoga regnes for å være ca 4000 år gammelt. På den tiden, i India, var det flest menn som holdt på med dette. De trakk seg tilbake i huler i fjellet for å meditere, og oppdaget at det rett og slett er utrolig slitsomt å sitte oppreist i så mange timer. Dermed utviklet yoga seg, som en måte å styrke å strekke kroppen, for å klare å sitte litt lengre. Det de oppdaget, var at yogaen i seg selv, hadde utrolig mange helseeffekter. Hvordan fant de ut dette? Rett og slett ved å lytte til kroppen. Jeg tror at jeg tør å påstå at så mye kan hverken du eller jeg lytte til kroppen, så vi vet hvilken strekk som påvirker leveren. Eller nyren. Eller senker nor-adrenalinet. Men dette kunne de. 
 
Humbug, kan du tenke. Ja, det lurte jeg også på.
 
Helt til jeg oppdaget at nyere forskning kan støtte opp om det disse fjell-klatrende yogiene satt og kjente på helt for seg selv i hulene sine. Nå vet vi mer om hvilke øvelser som påvirker det autonome nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet (den delen av systemet som gjør at vi roer oss ned, samt at kroppen og hjernen fungerer optimalt). Vi vet at mindfulness minsker smerte, og det er forsket mye på kreft-pasienter i USA og Kanada. Det påvirker søvn, tungsinn, er angstreduserende, regulerer hormoner. Listen er lang!
 
 
 Yoga er mer enn å bøye seg i alle retninger, og klare å stå på hendene, selv om mange treningssentre er flittige til å reklamere for det som en fantastisk treningsform. Og det er det jo også. Men det er så mye mer. Det er en måte å leve på. En måte å lytte til kroppens styrker og svakheter, og styrke der det trengs. Til sinnets styrker og svakheter. Oppdage tankemønstre, mønstre som gjør oss ulykkelige og holder oss tilbake fra det vi ønsker oss i livet. 
 
Gjennom vanskelige tider i livet og langvarig sykdom, har yoga og meditasjon holdt meg gående. Kanskje har tanken på at jeg tar vare på meg selv på denne måten, ført til at jeg har gjort meg selv en bjørnetjeneste? Jeg har rett og slett brukt yoga og meditasjon som en unnskyldning for å presse meg selv litt mer enn jeg strengt tatt skulle. Så selv om jeg påstår at man blir mer oppmerksom på seg selv – er vi ikke ufeilbarlige, er vi vel? Jeg fortsetter å lære, og jeg fortsetter å oppleve. For uavhengig av forskningen: jeg har følt på kroppen at det gjør meg godt. Om det gjør meg alternativ, eller heller til en kvinne i tiden, det får andre avgjøre. 
 
For meg handler det bare om å kunne ta seg selv på alvor- og samtidig slutte å ta seg selv så på alvor!!
 
Image
 
 
 
 

Please share your comments, views, opinions!:-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s